Gulasz z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 35 dag cebuli
    2 razy po 3 łyżki oleju z pestek winogron
    25 dag boczniaków
    40 dag cukinii
    40 dag czerwonej papryki
    1/2 l bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka soku z cytryny
    Sos sojowy
    Natka pietruszki
    Majeranek
    Tymianek
    Bazylia
    Sól i pieprz

Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej , przełożyć cebulę i zeszklić.
    Boczniaki opłukać , osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli , wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
    Cukinię pokroić w półplasterki / w skórce/. Czerwoną paprykę oczyścić , pokroić w paski.
    Na patelnię wlać olej , rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką.
    Do garnka wlać bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Czosnek obrać , zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do gulaszu. Całość wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia , dodać sok z cytryny , kilka kropel sosu sojowego , natkę pietruszki , szczyptę majeranku , tymianku , bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy