Gulasz z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty i szybki w przygotowaniu gulasz z dodatkiem cukinii.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa "łopatki"
    2 średnie marchewki
    1 średnia cukinia
    2 młode cebulki
    kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    kilka liści laurowych

    Dodatkowo:
    mąka
    olej
    vegeta
    sól
    2 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sos pieczarkowy 'Winiary"
    kasza pęczak, ogórek kiszony

Gulasz z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć w mące i włożyć na rozgrzany olej, obsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z gorącą wodą dodać sól, vegetę, ziele ang., pieprz, liście laurowe. Gotować 40 minut, a następnie wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę i w piórka cebulkę, dalej gotować.
  • 2. Po upływie łącznego czasu gotowania 50 minut, dodać umytą, wydrążoną z nasion i pokrojoną w kawałki cukinię, gotować jeszcze 15 minut. Następnie wyłączyć sos. Do miseczki wsypać sos pieczarkowy w proszku, dodać koncentrat i wlać pół szklanki zimnej wody, rozmieszać, kolejno dolać gorącego wywaru, aby zahartować sos, wymieszać i przelać do garnka z sosem. Wszystko wymieszać i ponownie zagotować. Gotowy sos podawać z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy