Gulasz z dynią i gruszką

0 (0 ocen)

To pożywny i aromatyczny gulasz z dynią i gruszką. Nie może się nie udać, przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Można podawać go z ryżem lub makaronem oraz posypać startym żółtym serem.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego na gulasz
    2 gruszki
    250g miąższu dyni
    2 szklanki bulionu
    1 łyżka mąki
    180g śmietany 18%
    Sól, pieprz
    Oliwa
    Masło

Gulasz z dynią i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na gulasz przełożyć do rondla, podsmażyć na oliwie, aż się przyrumieni. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Gruszki i dynię obrać oraz pokroić w kostkę. Na patelni, na łyżce masła, podsmażyć gruszki i dynię przez około 10 minut.
    Gdy mięso będzie miękkie, dodać do niego owoce, wymieszać i ponownie zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Przyprawić solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy