Gulasz z dzika z antonówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki z dzika
    łyżka smalcu z dzika
    1/2 szklanki soku kwaśnych jabłek u mnie antonówka
    2 antonówki
    2 cebule
    2 liście laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    1 długi pieprz
    2 pokruszone suszone prawdziwki
    świeże oregano
    sól morska i pieprz do smaku
    pieprz czerwony do posypania

Gulasz z dzika z antonówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Umyte, osuszone mięso, kroję w kawałki. Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Do zrumienionego mięsa dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Smażę do zrumienienia cebuli. Dodaję ziele, liść i długi pieprz. Wlewam sok jabłkowy i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaję pokrojone w kostkę jabłka. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżym oregano.
    Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną lub pęczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy