Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg łopatki z dzika
łyżka smalcu z dzika
1/2 szklanki soku kwaśnych jabłek u mnie antonówka
2 antonówki
2 cebule
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 długi pieprz
2 pokruszone suszone prawdziwki
świeże oregano
sól morska i pieprz do smaku
pieprz czerwony do posypania
Gulasz z dzika z antonówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone mięso, kroję w kawałki. Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Do zrumienionego mięsa dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Smażę do zrumienienia cebuli. Dodaję ziele, liść i długi pieprz. Wlewam sok jabłkowy i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaję pokrojone w kostkę jabłka. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżym oregano.
Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną lub pęczakiem.
Komentarze