Gulasz z fasolą i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju gulasze.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego np. łopatki
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    łyżeczka czosnku granulowanego
    6 łyżek oleju
    cebula
    natka pietruszki
    pieprz
    100 ml wody,
    szczypta chilli,
    3 łyżki mąki,
    1/2 puszki kukurydzy,
    1/2 puszki czerwonej fasoli,
    mały słoik papryki konserwowej,

Gulasz z fasolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. 2. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy osączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną paprykę w paski i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy