Gulasz z grzybami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Mocny, aromatyczny gulasz z kruchym mięsem.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego - szynki,
    2 garści suszonych grzybów,
    2 duże cebule.
    ok 1 l bulionu warzywnego,
    kilka ziaren ziela angielskiego,
    3-4 liście laurowe,
    kilka ziaren pieprzu czarnego,
    łyżka oleju,
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki mąki

Gulasz z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut.
    Mięso kroimy w kostkę 3 x 3cm, podsmażamy na łyżce oleju przez 7-10 minut. Wrzucamy do bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
    Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę.
    Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą.

Porady

Podajemy z pampuchami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami