Gulasz z indyka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczny, szybki w wykonaniu gulasz - świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie

  • 10 min

Składniki:

  • 900 g indyka
    3 duże ząbki czosnku
    3 duże cebule
    1 duża marchewka
    1 szklanka rosołu
    1 kostka rosołowa grzybowa
    1 łyżka mąki
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    świeży rozmaryn
    olej do smażenia

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowanego indyka oprószamy dokładnie mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryką, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce.
  • 2. Marchew i cebulę obieramy i myjemy, a następnie cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżki) i podsmażamy indyka. Gdy się zarumieni przekładamy do drugiego garnka a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew. Warzywa chwilę podduszamy i przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy rosół, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy i przelewamy do garnka z mięsem.
  • 4. Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Komentarze

Podobne przepisy