morelowy gulasz z indyka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Soczyste kawałki indyka w sosie słodko - kwaśnym.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z indyka, u mnie piersi
    20 dag suszonych moreli
    8 małych szalotek
    ząbek czosnku
    100 ml whisky
    2 puszki pomidorów pelati lub 4-5 dużych świeżych pomidorów obranych ze skórki
    łyżka masła
    curry
    sos sojowy
    łyżka miodu
    liść laurowy ziele angielskie
    papryczka chili
    cynamon
    świeża kolendra

    dekoracje:
    suszone morele
    pomidorki koktajlowe
    suszona żurawina
    kiwi

Morelowy gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem, curry i chili. Marynujemy kilka godzin, ja zostawiłam na noc w lodówce.

    Morele zalewamy alkoholem i również zostawiamy na kilka godzin.
  • 2. Mięso obsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek, ziele i liść laurowy. Do podduszonego mięsa dodajemy morele razem z alkoholem oraz obrane szalotki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • 3. Do uduszonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
  • 4. Potrawkę podajemy z pieczywem czosnkowym lub ryżem. Posypane świeżą kolendrą. Ja dodatkowo ozdobiłam owocami oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy