1 kg mięsa z indyka, u mnie piersi
20 dag suszonych moreli
8 małych szalotek
ząbek czosnku
100 ml whisky
2 puszki pomidorów pelati lub 4-5 dużych świeżych pomidorów obranych ze skórki
łyżka masła
curry
sos sojowy
łyżka miodu
liść laurowy ziele angielskie
papryczka chili
cynamon
świeża kolendra
Morelowy gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem, curry i chili. Marynujemy kilka godzin, ja zostawiłam na noc w lodówce.
Morele zalewamy alkoholem i również zostawiamy na kilka godzin.
2.Mięso obsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek, ziele i liść laurowy. Do podduszonego mięsa dodajemy morele razem z alkoholem oraz obrane szalotki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
3.Do uduszonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
4.Potrawkę podajemy z pieczywem czosnkowym lub ryżem. Posypane świeżą kolendrą. Ja dodatkowo ozdobiłam owocami oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze