Idealny na chłodne dni.Pomysł na marynatę znalazłam na stronie domowe-potrawy.pl
60 min
Składniki:
ok. 900 g karkówki,
250-300 g pieczarek,
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego
ok. 2 szklanek wody lub bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło mięso),
1-2 łyżki mąki
na marynatę:
duża cebula,
3 duże ząbki czosnku (starte),
6 łyżek oleju,
4-5 łyżek octu balsamicznego,
4 łyżeczki majeranku,
po 2-3 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
łyżeczka ostrej papryki (lub więcej),
2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz
Gulasz z karkówki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki pieczarek. Po 5-10 minutach dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 45 minut (do miękkości mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością wody (ew. śmietanki). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z puree.
Komentarze