Gulasz z karkówki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny na chłodne dni.Pomysł na marynatę znalazłam na stronie domowe-potrawy.pl

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 900 g karkówki,
    250-300 g pieczarek,
    dwie marchewki,
    pietruszka,
    ćwierć selera korzeniowego
    ok. 2 szklanek wody lub bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło mięso),
    1-2 łyżki mąki

    na marynatę:
    duża cebula,
    3 duże ząbki czosnku (starte),
    6 łyżek oleju,
    4-5 łyżek octu balsamicznego,
    4 łyżeczki majeranku,
    po 2-3 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
    łyżeczka ostrej papryki (lub więcej),
    2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
    sól, pieprz

    natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Gulasz z karkówki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki pieczarek. Po 5-10 minutach dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 45 minut (do miękkości mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością wody (ew. śmietanki). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z puree.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy