gulasz z łopatki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis zaczerpnięty z przeslijprzepis.pl zmodyfikowany dla tych, którzy lubią mięso z owocami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 750 gr łopatki,
    duża cebula,
    słodkie duże jabłko,
    duży ziemniak,
    czosnek,
    papryka slodka w proszku 1 op.,
    ziele, liść, pieprz, sól, ostra papryka

Gulasz z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzóć mięso i cebulę. Smarz do zeszklenia cebuli ok 7-10 min. Przełóż do wiekszego garnka z patelni, podlej wodą prawie zakrywając mięso. Wstaw na duży ogień GARNEK BEZ POKRYWKI... Dodaj liść, ziele, pieprz. Teraz obierz jabłko, ziemniak i czosnek. Pokrój w kostke, dorzuć mieszając. Po zagotowaniu zmniejsz ogien i dodaj całe opakowanie słodkiej, mielonej papryki. Mieszaj. Gotuj ok 50 min na wolnym ogniu do miękkiego mięsa i rozgotowanego jabłka. Dopraw do smaku solą i ostrą papryką.

Porady

Podczas mieszania staram się rozgniatać jabłko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy