Gulasz z nutką orientu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jak gulasz to tylko z kaszą :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg szynki wieprzowej
    1 kieliszek białego wina lub wody
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka curry
    1 liść laurowy
    szczypta imbiru
    szczypta mielonego kuminu
    1 puszka krojonych pomidorów
    sól
    pieprz
    2 woreczki kaszy jęczmiennej

Gulasz z nutką orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni. Obsmażyć ze wszystkich stron, zalać winem, dodać liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu.
  • 2. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody.
    Cebulę z curry przełożyć do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Dodać pomidory z puszki i przyprawić. Dusić do miękkości mięsa. Podawać z kaszą. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy