Gulasz z patelni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g kiełbasy pikantnej
    8 małych młodych ziemniaków
    20 czarnych oliwek
    1 ostra papryczka chili
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek oliwy z oliwek
    czarny pieprz
    sól
    groszek cukrowy
    świeże zioła

Gulasz z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z patelni 1. Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia dolałem jedną chochelkę rosołu warzywnego. Gotowy gulasz przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Przed podaniem udekorowałem świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy