Gulasz z podrobów i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeszcze kilka lat temu, jakby ktoś powiedział, że będę jadł żołądki drobiowe, wyśmiałbym. Teraz ubóstwiam. A te z kaczki są nieziemskie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych z kaczki
    200 g mini pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1 litr bulionu drobiowego
    4 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

Gulasz z podrobów i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z podrobów i pieczarek 1. Pieczarki oczyszczamy.
    Cebulę siekamy.
    Mięso oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku.

    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy, cebulę i pieczarki. Oprószamy solą i dusimy na wolnym ogniu.
    Po jakimś kwadransie wrzucamy mięso. Przez kolejny kwadrans dusimy pod przykryciem, od czasu, do czasu mieszamy.

    Dolewamy gorący bulion, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

    Gotujemy na średnim ogniu przez 45 min.

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, szybko podsmażamy, dolewamy chochlę wywaru z gotowania. Dokładnie łączymy, dodajemy do całości, rozprowadzamy i zagotowujemy.

    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy