Gulasz z siekaną polędwiczką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Gulasz w ekspresowej wersji - siekana polędwiczka nie wymaga długiego duszenia.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    500g pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    1 łyżka granulowanego czosnku
    1 łyżka słodkiej papryki
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki
    olej

Gulasz z siekaną polędwiczką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z polędwiczki usuwamy błonkę, siekamy ostrym nożem ścinając cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy polędwiczkę z cebulą przez około 10 minut do zarumienienia. Dodajemy pieczarki, sól, pieprz, czosnek, paprykę i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż pieczarki puszczą wodę.
  • 3. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy