Gulasz z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczny i pożywny jednogarnkowiec.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -sucha soczewica zielona: 200 mililitrów
    - bulion: 600 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - boczek: 20 dekagramów
    - cebula mała posiekana: 1 sztuka
    - pieczarki: 6 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - curry: 0.5 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki do posypania

Gulasz z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć na ok. 2 godziny. Odlać wodę. Zalać rosołem lub bulionem. Gotować do miękkości (ok. 20-30 minut, ewentualnie uzupełniając bulion). Odlać nadmiar nie wchłoniętego bulionu. Wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Na koniec wrzucić pokrojone w plastry pieczrki, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę. Dusić jeszcze 5 minut. Całość dodać do soczewicy, przyprawić. Zagotować. Posypać posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy