Gulasz z warzywami i kielbasą

0 (0 ocen)

Apetycznie kolorowy...a dodatek kiełbasy znacznie polepsza doznania smakowe.

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    200 g chudej wędzonej kiełbasy
    1,5 szt papryki kolorowej
    1 marchewka
    1 biała część pora
    150 g fasolki szparagowej ( może być mrożona )
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    ew. 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej do zagęszczenia

Gulasz z warzywami i kielbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tp03uh 1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć najpierw mięso pokrojone w kostkę, wrzucić do garnka, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dorzucić do garnka.
    Zalać dwoma szklankami wody, lekko posolić i wstawić do gotowania na małym ogniu.

    Po 15 minutach dodać pokrojone i przesmażone papryki i marchewkę.
    Jak już mięso będzie prawie miękkie dodać również przesmażony por w talarkach z fasolką szparagową ( fasolka mrożona gotuje się bardzo szybko, dlatego dodajemy ją w ostatnim etapie, natomiast jeżeli użyjemy fasolki świeżej trzeba ją dodać z papryką i marchewką ).

    Pogotować jeszcze 10 minut, ew. zaklepać rozrobioną wodą mąką ziemniaczaną, doprawić do własnego smaku solą i pieprzem.

    Ja podałam z kremem ziemniaczanym, pycha !

Komentarze

Podobne przepisy