Apetycznie kolorowy...a dodatek kiełbasy znacznie polepsza doznania smakowe.
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
200 g chudej wędzonej kiełbasy
1,5 szt papryki kolorowej
1 marchewka
1 biała część pora
150 g fasolki szparagowej ( może być mrożona )
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
ew. 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej do zagęszczenia
Gulasz z warzywami i kielbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju przesmażyć najpierw mięso pokrojone w kostkę, wrzucić do garnka, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dorzucić do garnka.
Zalać dwoma szklankami wody, lekko posolić i wstawić do gotowania na małym ogniu.
Po 15 minutach dodać pokrojone i przesmażone papryki i marchewkę.
Jak już mięso będzie prawie miękkie dodać również przesmażony por w talarkach z fasolką szparagową ( fasolka mrożona gotuje się bardzo szybko, dlatego dodajemy ją w ostatnim etapie, natomiast jeżeli użyjemy fasolki świeżej trzeba ją dodać z papryką i marchewką ).
Pogotować jeszcze 10 minut, ew. zaklepać rozrobioną wodą mąką ziemniaczaną, doprawić do własnego smaku solą i pieprzem.
Komentarze