Gulasz z wątróbki

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

wątróbka w gulaszowej wersji

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 800 gramów
    - pieczarki: 300 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - przyprawa do gulaszu: 1 łyżka
    - kostka czosnkowa: 1 sztuka
    - sól i pieprz ( do smaku): 1 łyżeczka
    - olej około: 5 łyżek
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - woda (do rozrobienia mąki): 0.5 szklanki
    - ziele angielskie, liść laurowy: 2 sztuki
    - woda: 1.5 litra

Gulasz z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na gorącym oleju.
    Pieczarki, cebule i paprykę oczyścić, pokroić dość grubo i kolejno dodawać do wątróbki.
    Najpierw podsmażyć cebule, następnie pieczarki a na koniec paprykę.
  • 2. Gdy wszystkie składniki się podsmażą zalać je wodą i dusić około 10-15 minut.
    Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szk wody i zagęścić sos, zagotować.
    Podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy