Kuchnia to moje królestwo. Gotowanie, zwłaszcza przy dźwiękach muzyki,pozwala mi oderwać się od codzienności. Pomysły czerpię z internetu, ale często je modyfikuję. Podpatruję też dania na rodzinnych
Składniki:
● 1/2 kg wątróbki drobiowej
● 25 dag cebuli
● 25 dag pieczarek
● 25 dag różnokolorowej papryki
● mały por
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● łyżka śmietany
● łyżka mąki
● łyżeczka słodkiej papryki
● 1 szkl. bulionu z kostki
● sól
● pieprz
● puszka kukurydzy
● tłuszcz do smażenia
Gulasz z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wątróbki usuwamy błony.
Mięso myjemy, lekko solimy, odstawiamy. Warzywa oczyszczamy,
myjemy. Pora kroimy
w półplasterki, a papryki, pieczarki
i cebule w kostkę.
2.Cebulę podsmażamy, dodajemy
pieczarki. Smażymy na
małym ogniu. Gdy woda nieco
odparuje, dodajemy paprykę
i pora. Dusimy do miękkości,
od czasu do czasu mieszając.
3.Wątróbkę kroimy w kostkę
i smażymy na osobnej patelni.
Dodajemy do warzyw. Wlewamy
bulion, dodajemy koncentrat,
doprawiamy do smaku.
Następnie wsypujemy osączoną
z zalewy kukurydzę
4.Gulasz zagęszczamy mąką
wymieszaną ze śmietaną. Delikatnie
mieszamy. Podajemy
z pieczywem lub ryżem.
Komentarze