Potrawa ta jest szczególnie smaczna,ponieważ wymyśliłam ją sama a wykonałam z resztek znalezionych w kuchni.Rezultat dania: cała rodzina zachwycona i najedzona na maksa.
30 min
Składniki:
placki:
1 kg ziemniaków,2 cebule,2 łyżki mąki,2 jajka,szczypta pieprzu i soli,tłuszcz do smażenia
gulasz:
0,5 kg łopatki,30 dag pieczarek,4 ogórki kiszone,2 cebule,śmietana
Gulaszowy placek ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy w malutkie cząsteczki smażymy na oleju, dodajemy dwie drobno posiekane cebulki i dorzucamy do łopatki,następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, wszystko solimy i pieprzymy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy tak długo aż mięso będzie miękkie.Na koniec dodajemy ogórki kiszone, a powstały sos zagęszczamy śmietaną.
Kiedy sos jest gotowy zabieramy się za placki.Ścieramy na tarce ziemniaki i cebulkę, dodajemy mąkę, jajka,szczyptę soli i pieprzu i smażymy duże placki.
Na pierwszy upieczony placek nakładamy sos, a następnie przykrywamy drugim plackiem i ponownie nakładamy sos.
Komentarze