Gyros

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dzięki zawartości mięsa i warzyw potrawa ta staje się pożywna a zarazem smaczna i zdrowa.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
    1 duża marchewka
    20 dag fasolki szparagowej(może być mrożona)
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    puszka fasoli czerwonej
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    2 średnie cukinie
    przyprawa do gyrosa
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    oliwa do smażenia

Gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w cienkie paski i rzucić na rozgrzaną oliwę na patelni, posypać obficie przyprawą do gyrosa.Obrać i pokroić marchewkę w plasterki, dodać do mięsa. Następnie dodać pokrojoną w kawałki fasolkę.
    Wymieszać i dusić pod przykryciem 10 min.Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, dusić następne 10 min. Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku.Gotową potrawę podawać z ryżem.

Porady

Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mięsa drobiowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy