Halibut grillowany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Długo czekaliśmy na halibuta ,ale smak wynagrodził naszą cierpliwość. Propozycja z pewnością sprawdzi się na podwórkowym grillu ,jak i na patelni do grillowania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 700 g halibuta
    Marynata:
    50 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka zielonego curry
    1 łyżeczka posiekanego imbiru
    2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    1 łyżeczka sosu teriyaki
    2 łyżki soku z limonki tajskiej
    1 papryczka chili
    1 szalotka
    sól ,pieprz

Halibut grillowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy.
    Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i grillujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy