Mięso tej ryby jest bardzo smaczne, delikatne, chude i jednocześnie soczyste. Zrobiłam tę rybę po raz pierwszy ale zapewniam że nie ostatni.
Składniki:
filet z halibuta, ok. 500 g (mrożony, bo tylko taki u nas można kupić)
łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu białego mielonego
ciasto do panierowania:
2 łyżki mąki pszennej + soda lub proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
sól do smaku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, troszkę czosnku granulowanego
1 duże jajko + woda ile ciasto zabierze (ma mieć konsystencję płynnej, gęstej śmietany)
masło klarowane do smażenia
Halibut niebieski w ziołowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta rozmrozić w temperaturze pokojowej, po osuszeniu w ręczniku papierowym pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym pieprzem, odstawić na pół godziny.
Z podanych składników zrobić dość gęste ale płynne ciasto, doprawić solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
2.Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do zrumienienia.
Po zdjęciu z patelni przełożyć najpierw na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3.Doskonale posmakował nam w towarzystwie ziemniaczków puree i prostej surówki z ogórków kiszonych.
Komentarze