Halibut niebieski w ziołowym cieście

0 (0 ocen)

Mięso tej ryby jest bardzo smaczne, delikatne, chude i jednocześnie soczyste. Zrobiłam tę rybę po raz pierwszy ale zapewniam że nie ostatni.

Składniki:

  • filet z halibuta, ok. 500 g (mrożony, bo tylko taki u nas można kupić)
    łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu białego mielonego
    ciasto do panierowania:
    2 łyżki mąki pszennej + soda lub proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
    sól do smaku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, troszkę czosnku granulowanego
    1 duże jajko + woda ile ciasto zabierze (ma mieć konsystencję płynnej, gęstej śmietany)
    masło klarowane do smażenia

Halibut niebieski w ziołowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12v736i 1. Fileta rozmrozić w temperaturze pokojowej, po osuszeniu w ręczniku papierowym pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym pieprzem, odstawić na pół godziny.
    Z podanych składników zrobić dość gęste ale płynne ciasto, doprawić solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
  • image-0vse2mr 2. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do zrumienienia.
    Po zdjęciu z patelni przełożyć najpierw na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • image-1e62tnx 3. Doskonale posmakował nam w towarzystwie ziemniaczków puree i prostej surówki z ogórków kiszonych.

    Smacznego !!! Bardzo polecam !!!

Komentarze

Podobne przepisy