Propozycja na smakowitego, lekkiego i pożywnego halibuta pieczonego z orzechami włoskimi. Proste i nieprzesadzone dodatkami przygotowanie halibuta pozwala uszanować niesamowity smak tej ryby, jej delikatność i unikatowość. Smacznie polecam :)
50 min
Składniki:
- filet z halibuta
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól do smaku
Halibut pieczony z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczony filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie filety obsypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Każdy filet skrapiamy dodatkową porcją oliwy i posypujemy orzechami włoskimi rozbitymi w moździerzu.
2.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy bez przykrycia około 15 do 20 minut. Po upieczeniu, halibut w środku powinien być soczysty, a orzeszki delikatnie przyrumienione. Całość podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym i świeżą surówką np. z pora i marchewki.
Życzę smacznego! :)
Komentarze