Hamburger domowy

0 (0 ocen)

domowy fast - food jest najlepszy

Składniki:

  • 5 bułek hamburgerowych
    10 liści sałaty strzępiastej
    40 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    majeranek do smaku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 cebula
    2 pomidory
    3 ogórki konserwowe
    5 plastrów sera topionego
    sos hamburgerowy
    bułka tarta
    smalec do smażenia

Hamburger domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dobrze odcisnąć. Cebulę, czosnek, jajko i bułkę dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze razem wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie klopsy wielkości bułki hamburgerowej. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu. Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Opiec na grillu lub podgrzać w mikrofali 40 sekund. Dolną część bułki posmarować sosem hamburgerowym. Na to układać kolejno 2 liście sałaty, mięso, plastry pomidora i ogórka i plaster sera. Na wierzchu polać sosem hamburgerowym i przykryć wierzchnią częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy