Hamburger domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dobrze odcisnąć. Cebulę, czosnek, jajko i bułkę dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze razem wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie klopsy wielkości bułki hamburgerowej. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu. Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Opiec na grillu lub podgrzać w mikrofali 40 sekund. Dolną część bułki posmarować sosem hamburgerowym. Na to układać kolejno 2 liście sałaty, mięso, plastry pomidora i ogórka i plaster sera. Na wierzchu polać sosem hamburgerowym i przykryć wierzchnią częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze