Harira

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny
    2 - 3 łodygi selera naciowego
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka soczewicy
    1 szklanka suchej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki)
    2 marchewki
    Puszka pomidorów
    1 papryka
    1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony)
    2 łyżki oleju
    Przyprawy: kumin, imbir - proszek, cynamon - w lasce, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, harissa
    Odrobina soku z cytryny (limonki)
    Kolendra do posypania

Harira - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do niego resztę składników. Przyprawy podgrzałam wcześniej na suchej patelni.

Porady

Można dodać ryż lub drobny makaron, ale dla mnie byłaby za gęsta, szczególnie na drugi dzień, bo ta zupa jest jak nasz bigos; zyskuje na odgrzewaniu. Odmian ma tak wiele, jak wielu szykuje ją kucharzy. Czosnek raczej używać z umiarem - jako, że to potrawa na ramadan nie należy pachnieć nim w czasie modlitwy. Podawać z chlebem np. pita.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy