Herbaciane muffinki

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy i troszkę go zmodyfikowałam. Muffinki są po prostu pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 100 gram miękkiego masła
    ½ szklanki cukru
    1 ½ szklanki mąki tortowej
    2 żółtka
    Szklanka mocnego naparu z herbaty (gorzkiego)
    ½ szklanki rodzynek
    Łyżeczka sody
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Aromat arakowy
    1 duże jabłko
    1 łyżeczka cynamonu
    Cukier puder do posypania

Herbaciane muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem. 1. Rodzynki w szklance zalać gorącą wodą i wrzucić saszetkę herbaty
    i odstawić aby zmiękły i nasiąkły na pół godziny a następnie odcedzić na sitku.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodać po 1 jednym żółtku i nadal ucierając wsypywać
    powoli przesianą mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gdy masa się ładnie połączy wlewamy
    powoli wystudzony napar z hebaty i delikatnie miksować, na sam koniec dodajemy kilka kropli olejku arakowego.
    Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, mieszamy z łyżeczką cynamonu.
    Foremki na muffinki napełniamy do 2/3 wysokości ciastem i na wierzchu układamy po kilka kosteczek jabłka.
    Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 30 min. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy