Herbatniki z kremem i malinami

0 (0 ocen)

Pyszny deser z herbatników przekładanych lekkim kremem z serka mascarpone, zwieńczony świeżymi, soczystymi malinami. Efektowny, choć bardzo prosty w wykonaniu

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    1 jajko
    250 g sera mascarpone
    200 g malin

    składnik podstawowy dodatkowy:
    16 herbatników kakaowych

    składniki robocze:
    2 łyżki cukru

    dekoracja:
    listki mięty

Herbatniki z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubijamy z cukrem do białości w metalowej misce, następnie kontynuujemy ubijanie ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą. Ubijamy, aż masa znacznie powiększy swoją objętość, zdejmujemy naczynie z pary i lekko schładzamy nadal ubijając. Studzimy.
  • 2. Zimną masę jajeczną mieszamy z serem mascarpone, ubijamy na gładki krem. Ostawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • 3. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy krem na 8 herbatników, przykrywamy pozostałymi herbatnikami i na nie również wyciskamy krem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 4. Maliny płuczemy i osuszamy. Przed podaniem układamy maliny na wierzchniej warstwie kremu i dekorujemy listkami mięty.

Komentarze

Podobne przepisy