Herbatnikowa Stefania

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis ze starego zeszytu babci ;p

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka kaszy manny
    1 kostka masła/ margaryny
    3 łyżki kakao/ cappuccino czekoladowe bądź orzechowe
    rodzynki, kokos, orzechy włoskie/ laskowe (ulubione bakalie)
    duża paczka herbatników maślanych (w czekoladzie mile widziane)
    roztopiona czekolada bądź gotowa polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Herbatnikowa stefania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z margaryną, dodać oba cukry. Cały czas mieszając stopniowo dodawać kaszę mannę. Gdy zgęstnieje, do gorącego dodać kakao/ cappuccino. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ogna i wsypać ulubione bakalie. Połączyć.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać herbatniki, wylać gorącą masę, dokładnie wyrównać i przykryć koleją warstwą herbatników. Docisnąć. Ostawić do ostygnięcia. Dekorować według uznania. Smacznego :>

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy