Hiszpańska Paella

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jednogarnkowa, pyszna hiszpańska potrawa z kurczakiem oraz warzywami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 filet z kurczaka
    • Przyprawa pikantna do kurczaka
    • Sól
    • szafran
    • Olej do smażenia
    • Cebula
    • Szczypta czosnku
    • Papryka czerwona
    • Papryka żółta
    • ½ opakowania fasolki szparagowej
    • Pomidory w puszce
    • 2 torebki ryżu
    • 2 kostki rosołowe
    • Cytryna

Hiszpańska paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą oraz solą.
  • warzywa 2. 2. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę.
    3. Do cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone w paseczki papryki i fasolę.
  • ryż 3. 4. Następnie wlewamy pomidory i wsypujemy surowy ryż, szafran, wrzucamy kostki rosołowe podlewamy wodą.
    5. Przykrywamy pokrywką i prużymy do chwili, kiedy ryż będzie dobry.
  • danie 4. 6. Na koniec solimy i łączymy mięsem.
    7. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy plasterkami cytryny.
    8. Danie gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy