hiszpańska tortilla

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna tortilla, którą potraktowałam jako danie ,,czyszczące" lodówkę z wszelkich resztek. Taką tortillę można oczywiście usmażyć z obu stron lub podpiec tylko jedną z nich w piekarniku

  • 30 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób:
    5 jajek,
    3-4 małe ziemniaki,
    opcjonalnie kilka plasterków wędliny,
    opcjonalnie kilka pieczarek,
    cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, opcjonalnie ulubione zioła

Hiszpańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na kawałki. Wędlinę, pieczarki i drobno posiekaną cebulę przesmażyć, na koniec dodać czosnek. Jajka roztrzepać i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec ok. 20-30 minut w temp 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy