Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawy przepis, pomidorowa w innym wydaniu.

Składniki:

  • 2.5 litry bulionu ( ja użyłam z kaczki)
    1 duża cebula
    2 zielone papryki
    3 ząbki czosnku
    5 pomidorów śliwkowych
    4 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki chili
    sól, pieprz, oregano, majeranek do smaku
    10 - 15 dag bagietki pokrojonej w kostkę
    grzanki
    szklanka passaty pomidorowej

Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać w kostkę, paprykę oczyścić także pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę , starty czosnek a także pokrojoną papryką, Smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.
    Bagietkę dodać do warzyw a następnie zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami.
    Podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy