Hot dog

0 (0 ocen)

  • Łatwy

moja rodzinka je uwielbia, są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - mleko: 2 szklanki
    - żółtko: 2 sztuki
    - drożdże: 100 gramów
    - margaryna Kasia: 200 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - parówki wędzone: 15 sztuk
    - żółty ser w plasterkach: 15 plastrów

Hot dog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z solą i cukrem.
    Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem oraz 1 łyżką mąki.
    Kasię stopić i ostudzić.
    Gdy rozczyn drożdży podrośnie dodać do mąki, następnie wlać margarynę i wyrobić gładkie ciasto.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 15 części.
    Każdy kawałek ciasta rozwałkować, na środek położyć po jednej parówce.
    Zawinąć parówki w ciasto i ułożyć hot dogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzch każdego hot doga położyć po plasterku sera i zostawić wszystko do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte hot dogi piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut w zależności jak piecze nasz piekarnik.
    Można podawać z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy