hot dogi

0 (0 ocen)

Hot dogi w formie sympatycznych jamników

Składniki:

  • proporcje na 4 hot dogi:
    szklanka mąki
    5 g drożdży
    sól ziołowa
    łyżeczka cukru
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    opcjonalnie mleko w temperaturze pokojowej

    nadzienie:
    4 parówki
    4 plasterki żółtego sera
    nać selera naciowego
    uduszone grzyby z cebulą, u mnie leśne, można zastąpić pieczarkami

    ziele angielskie 8 sztuk
    4 czarne oliwki

Hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy sól, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt tęgie możemy dodać mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • przygotowanie hot dogów 2. Z ciasta odkrawamy część. Stolnicę lekko obsypujemy mąką. Rozwałkujemy kawałek ciasta na cienki placek. Na ciasto kładziemy owiniętą serem parówkę, nać selera oraz uduszone drobno pokrojone grzyby. Zwijamy ciasno. Nadmiar ciasta odcinamy nożem.
  • kolejny krok przygotowania 3. Z ciasta robimy w równej długości wałeczki - na nogi, oraz dłuższy wałeczek, który lekko rozpłaszczamy - uszy.
  • jamniki przed pieczeniem 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy jamniki. Ziela angielskie wciskamy jako oczy, a noski robimy z czarnych oliwek. Pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut.

Porady

Takie hot dogi najlepiej podawać z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy