Hreczniaki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja swoje lekko zmodyfikowałam i wzbogaciłam o dodatek cukinii.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
    250 g półtłustego twarogu
    1 młoda cukinia
    bulion drobiowy
    ½ cebuli
    1-2 ząbki czosnku
    1 jajko
    olej do smażenia
    ½ pęczka natki pietruszki
    bułka tarta
    sól i pieprz

Hreczniaki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19c0eyc 1. Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować razem z twarogiem. (Ja zmiksowałam blenderem, najpierw jeden worek kaszy z połową sera, później drugi).
  • image-0d4dxgu 2. Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy. Na końcu wbić jajko i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • image-12sow08 3. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. (Ja zrobiłam małe, wyszło 15 sztuk). Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy