Warzywa z dipami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj warzywka. Surowe (tylko brokuły zostały włożone na 1min. do wrzątku), chrupiące kolorowe. Są jak nadchodząca wiosna. Bez nich życie byłoby pozbawione smaku, zachwytu, barw tęczy. Ze wszystkiego mogę zrezygnować, ale nie z warzyw i uważam, że to podstawa w zdrowym odżywianiu.

  • 20 min

Składniki:

  • Dip pikantny

    Składniki:
    ½ papryczki chili bez pestek (chyba, że lubisz bardzo pikantne)
    łyżeczka orzeszków piniowych
    łyżeczka miodu
    sok z jednej cytryny
    łyżeczka musztardy Dijon
    łyżka oliwy
    gałązka posiekanej bazylii
    szczypta soli


    Dip jogurtowy

    Składniki:
    3 łyżki gęstego jogurtu
    szczypta soli i szczypta cukru
    sok z limonki
    łyżeczka potartej mrożonej cytryny
    3-4 posiekane oliwki

    Dip morski

    Składniki:
    3 łyżki gęstego jogurtu
    łyżka dobrego keczupu
    łyżka soku z cytryny
    łyżka majonezu
    pieprz
    szczypta soli

Warzywa z dipami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zrobić sos?
    - do moździerza dodaj posiekaną papryczkę, miód i orzeszki piniowe, ugnieć składniki
    - przełóż wszystko do małego słoiczka, dodaj pozostałe składniki i energicznie potrząsaj słoikiem aż sos nabierze gęstości

    Jak zrobić dip?
    - wymieszaj wszystkie składniki?

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy