Placuszki jaglane

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatne i lekko słodkie, sprawdzą się jako śniadanie lub deser.Obowiązkowo podane z ulubionymi dodatkami.

  • 50 min

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    ¾ szklanki mąki jaglanej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
    1 łyżka oleju
    3 łyżki słodzidła(miód, cukier, ksylitol)

Placuszki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce przy pomocy trzepaczki lub miksera.
  • 2. Ciasto odstawić na 30 minut.
  • 3. Patelnię do naleśników lekko natłuścić.
  • 4. Placki smażyć z obu stron do momentu zezłocenia.

Porady

1. Z podanych proporcji wychodzi około 10 placuszków, po około 2 łyżki ciasta na jeden. 2. Należy smażyć na średnim lub małym ogniu i uważać, żeby się nie przypaliły. 3. Podawać z owocami, dżemem, masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy