Ikar

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny i naprawdę warto go zrobić :)

  • 60 min

Składniki:

  • I. Upiec biszkopt z 6 jaj-jasny:
    6 jaj
    łyżeczka proszku
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    II. Ciasto ciemne:
    1 margaryna
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mleka
    Wszystko to razem zagotować, ostudzić i dodać :
    6 żółtek
    1,5 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pianę z białek
    III. Ciasto kokosowe:
    6 białek
    15 dag cukru
    15 dag kokosów
    Ciasto kokosowe kładziemy kupkami. Po upieczeniu kroimy na pół.
    IV. Masa budyniowa:
    1,5 szklanki mleka
    2 żółtka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła lub margaryny
    Gotujemy budyń.

Ikar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimny budyń utrzeć z margaryną. Podzielić na pół. Do jednej części dodać olejek cytrynowy, a do drugiej 2 batony ikary, które wcześniej należy rozpuścić w mleku (podgrzewając to).
  • 2. Przełozenie: biszkopt ciemny-masa jasna-biszkopt jasny-masa ciemna-kokos-polewa

Komentarze

Podobne przepisy