Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

Jaglane placuszki, to idealna propozycja na jesienne śniadanie bądź na deser. Bez dodatku białego cukru i mąki pszennej. Świetnie smakują z owocami, z racji tego, że mamy jesień przygotowałam do nich duszone jabłka z cynamonem, które idealnie komponują się z pancakes .

Składniki:

  • -60g suchej kaszy jaglanej
    -1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
    -2 małe jajka
    -20g mąki ziemniaczanej
    -10g mąki ryżowej
    -1 łyżka ksylitolu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

    duszone jabłka:
    -2 duże jabłka
    -pół łyżeczki cynamonu
    -łyżeczka ksylitolu

Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lloafx 1. duszone jabłka:
    -jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
    -jabłka przekładamy do garnka, słodzimy, dodajemy cynamon i 1/5 szklanki gorącej wody
    -przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości

    pancakes
    -kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę
    -białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
    -żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
    -masę łączymy z pianą i mieszamy
    -dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
    -patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
    -placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
    -gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim, a między nimi nakładamy duszone jabłkami

    Smacznego i na zdrowie!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy