Imprezowy chrupiący kurczak

0 (0 ocen)

Kurczaka można przygotować na wiele sposobów, nadaje się wspaniale jako przekąska na imprezie podawana z sosem meksykańskim. A gdy nie chce nam się jechać do KFC możemy podobne przygotować sami.

Składniki:

  • - 500 g skrzydełek
    - pierś z kurczaka
    - ok. 300 g mąki
    - przyprawa do kurczaka
    - papryka ostra
    - pieprz cayenne
    - sól
    - pieprz
    - Party Dip meksykański Prymat
    - 5-6 łyżek ketchupu
    - olej do smażenia

Imprezowy chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówkę, pozostały kawałek dzielimy przy stawie na pół aby były dwa kawałki. Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą i pieprz cayenne(ilości według uznania) wsypujemy do miski, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Zalewamy zimną wodą aby mięso było zakryte i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz. Kurczaka wyjmujemy po kawałku z wody i maczamy w mące. O panierowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju w ok 180 stopni. Dip przyrządzamy według opisu na opakowaniu, odkładamy do lodówki. Po usmażeniu kurczaka podajemy z przygotowanym dipem meksykańskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy