Z zawodu jestem kucharką, lubię gotować potrawy innych narodów. „Nasi goreng”, bo tak brzmi nazwa tego dania, można przyrządzać np. tylko z cebulą i przyprawami.
Składniki:
● 40 dag długoziarnistego ryżu
● 10 dag zielonej fasolki szparagowej
● 2 marchewki
● 20 dag krewetek
● 2 ząbki czosnku
● czerwona papryka
● 2 cebule
● 4 jajka
● olej
● sos sojowy
● sól
● pieprz
Indonezyjski smażony ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebule obieramy
i siekamy. Pozostałe warzywa
myjemy. Marchewki obieramy
i kroimy w słupki, fasolki (po odcięciu
końcówek) w kawałki,
a paprykę w kostkę. Krewetkom
odcinamy ogony. Ryż gotujemy
wg przepisu na opakowaniu.
2.Jajka rozkłócamy,
solimy
i smażymy omleta. Studzimy
i kroimy w kostkę. W głębokiej
patelni rozgrzewamy olej, smażymy
krewetki na rumiano. Wsypujemy
marchewkę, paprykę
i fasolkę, smażymy. Gdy warzywa
będą lekko twarde, dodajemy
cebulę, czosnek i ryż. Mieszając,
smażymy kilka minut.
3.Całość mieszamy z omletem
i doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i sosem sojowym.
Komentarze