Indonezyjski smażony ryż

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z zawodu jestem kucharką, lubię gotować potrawy innych narodów. „Nasi goreng”, bo tak brzmi nazwa tego dania, można przyrządzać np. tylko z cebulą i przyprawami.

Składniki:

  • ● 40 dag długoziarnistego ryżu
    ● 10 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 2 marchewki
    ● 20 dag krewetek
    ● 2 ząbki czosnku
    ● czerwona papryka
    ● 2 cebule
    ● 4 jajka
    ● olej
    ● sos sojowy
    ● sól
    ● pieprz

Indonezyjski smażony ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebule obieramy
    i siekamy. Pozostałe warzywa
    myjemy. Marchewki obieramy
    i kroimy w słupki, fasolki (po odcięciu
    końcówek) w kawałki,
    a paprykę w kostkę. Krewetkom
    odcinamy ogony. Ryż gotujemy
    wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Jajka rozkłócamy,
    solimy
    i smażymy omleta. Studzimy
    i kroimy w kostkę. W głębokiej
    patelni rozgrzewamy olej, smażymy
    krewetki na rumiano. Wsypujemy
    marchewkę, paprykę
    i fasolkę, smażymy. Gdy warzywa
    będą lekko twarde, dodajemy
    cebulę, czosnek i ryż. Mieszając,
    smażymy kilka minut.
  • 3. Całość mieszamy z omletem
    i doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy