Indyjski kurczak curry

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczny sos otaczający soczyste kawałki kurczaka i kolby kukurydzy - danie idealne na rozgrzewkę w ponure dni:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    Cebula
    Pęczek dymki
    Przyprawy (curry, kurkuma, goździki, imbir, cynamon, oregano, bazylia, chilli, pieprz, sabji masala)
    Łyżka koncentratu pomidorowego
    Łyżka soku z limonki
    Oliwa z oliwek
    150 ml wody
    10-12 małych kolb kukurydzy
    Ryż
    Łyżeczka sosu słodkiego chilli

Indyjski kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż. Piersi kroimy w paseczki i podsmażamy z pokrojoną cebulą.
  • 2. W wodzie rozrabiamy koncentrat pomidorowy, sok z limonki, przyprawy oraz sos słodki chilli. Przygotowanym sosem zalewamy miękkie mięso i chwilę gotujemy. Część dymki dodajemy do sosu, część zostawiamy do posypania dania. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy przekrojone wzdłuż kolby kukurydzy. Danie podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy