Indyk śródziemnomorski

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -2 kg udźca z indyka
    -2 ząbki czosnku
    -1 cebula
    -1 łyżeczka nasionek kopru włoskiego
    -200 ml białego wytrawnego wina
    -starta skórka i sok z 1 cytryny
    -2 łyżki posiekanych ziół (np. majeranek, tymianek, szałwia, rozmaryn)
    -50 g czarnych oliwek bez pestek
    -oliwa z oliwek
    -sól
    -pieprz

Indyk śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i smażymy na oliwie aż będzie szklista. Dodajemy zmiażdżony czosnek i nasiona kopru. Dodajemy mięso bez skóry i kości, pokrojone na kawałki. Obsmażamy. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy zioła, skórkę i sok z cytryny, oliwki, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy 40 minut uzupełniając, jeśli trzeba, odrobiną wina lub bulionu.

Komentarze

Podobne przepisy