Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 10 osób
Składniki:
-2 kg udźca z indyka
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 łyżeczka nasionek kopru włoskiego
-200 ml białego wytrawnego wina
-starta skórka i sok z 1 cytryny
-2 łyżki posiekanych ziół (np. majeranek, tymianek, szałwia, rozmaryn)
-50 g czarnych oliwek bez pestek
-oliwa z oliwek
-sól
-pieprz
Indyk śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i smażymy na oliwie aż będzie szklista. Dodajemy zmiażdżony czosnek i nasiona kopru. Dodajemy mięso bez skóry i kości, pokrojone na kawałki. Obsmażamy. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy zioła, skórkę i sok z cytryny, oliwki, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy 40 minut uzupełniając, jeśli trzeba, odrobiną wina lub bulionu.
Komentarze