Indyk w curry

0 (0 ocen)

Smaczne połączenie , delikatnego mięska indyka z warzywami ...

Składniki:

  • -indyk polędwica 30 dkg
    -cebula-mała 1 sztuka
    -cukinia-mała 1 sztuka
    -papryka 1/2 sztuki
    -świeży ogórek-mały 2 sztuki
    -czosnek 1 ząbek
    -kalafior różyczki 1 szklanka
    -oliwa 1 łyżka
    -curry 1/2 łyżeczki
    -sól morska
    -pieprz biały mielony

Indyk w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w plastry około 2 cm. Oliwę wymieszać z curry,solą i odrobiną pieprzu.
    Włożyć mięso do oliwy, wymieszać , odstawić na 15 minut.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę pokrojona
    w piórka.
    Cukinię obrać, pokroić w plastry.
    Ogórek pokroić w plastry.
    Po 5 minutach dodać cukinię, ogórka, różyczki kalafiora, posiekany czosnek,paprykę.
    Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przykryć pokrywką, dusić około 10-15 minut.
    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy