Indyk w mleku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój mąż był zachwycony tym daniem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag filetu z indyka
    400 ml mleczka kokosowego
    łyżeczka curry
    2 łyżki sosu sojowego
    3 ząbki czosnku
    2 cm kawałek imbiru
    1/2 szklanki bulionu
    łyżeczka soku z limonki
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    ostra mielona papryka lub chilli
    4 listki świeżej bazylii

Indyk w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z indyka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Bulion mieszamy z curry, sosem sojowym, sokiem z limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Powstałą marynatą zalewamy indyka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wraz z marynatą podsmażamy na oliwie około 10- 15 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż mięso zmięknie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką lub chilli. Na samym końcu dodajemy posiekane listki bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy