-500 g mięsa z indyka
-mała cukinia
-100 g pora
-pół cebuli lub 1 mała
-2 trójkąciki serka topionego (ok. 50g)
-100 ml śmietanki kremówki
-ząbek czosnku
-500 ml bulionu
-1 łyżka mąki
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju
Indyk w sosie cukiniowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać bulionem, dodać mięso, listek laurowy i ziele angielskie.
Cukinię i por obrać, pokroić w kawałki. Dodać do garnka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Wyjąć mięso, listek i ziele angielskie. Całość zblendować. Włożyć mięso z powrotem. Dodać pokrojone serki i śmietanę. Podgotować do rozpuszczenia, mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Komentarze