Indyk w sosie orientalnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie z kuchni azjatyckiej, lekko pikantne. Sos podałam z niepaloną, białą kaszą gryczaną.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
    2 łodygi selera naciowego
    150 g pieczarek
    5 płatów suszonych pomidorów z zalewy
    olej rzepakowy
    1 szklanka bulionu
    sól, pieprz
    1/2 łyżki pasty czerwonej curry

    Marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    2 cm kawałek świeżego imbiru
    1 łyżka granulowanego czosnku

Indyk w sosie orientalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie indyka 1. Indyka pokrój w 0,5 cm grubości plastry. Imbir obierz i zetrzyj, indyka natrzyj czosnkiem, imbirem i sosem sojowym, odstaw na 2 godziny. Seler naciowy pokrój w talarki, pieczarki na 2-4 części. Pomidory na małe kawałki.
  • Przesmażanie mięsa i warzyw 2. Na patelni rozgrzej olej, usmaż piersi, dodaj resztę składników, podsmaż razem. Dodaj bulion i duś aż seler zmiękknie. Potem dodaj mleczko kokosowe i dopraw sos pastą curry, solą i pieprzem. Sos można trochę pogotować, by odparował i zgęstniał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy