indyk w złotym sosie jogurtowo-majonezowym

0 (0 ocen)

Pyszna potrawka, która swój złocisty kolor zawdzięcza nasionom Annato.

Składniki:

  • 800 g mięsa z piersi indyka
    3 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    pęczek koperku
    papryczka chili


    1/4 selera korzeniowego
    młody por
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    gałązka kocanki włoskiej (Curry)
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki nasion Annato
    łyżka masła
    natka pietruszki
    szczypiorek

Indyk w złotym sosie jogurtowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt, majonez, posiekany koperek razem z łodyżkami i chili. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Selera w zapałkę, a pora w piórka.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy Annato. Gdy masło się zabarwi dodajemy warzywa i listki kocanki. Do poduszonych warzyw dodajemy indyka razem z marynatą. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy świeżą natką i szczypiorkiem.
  • 4. Tak przyrządzonego indyka podajemy ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Porady

Annato- czerwone nasiona o trójkątnym kształcie. Nadają potrawą ładne złociste odcienie. Smak słodko- pikantny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy