Jabłecznik

0 (0 ocen)

Po tych wszystkich piernikach i ciastach z makiem polecam coś pysznego i owocowego.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 kg już obranych i pokrojonych jabłek
    5 dag masła
    1/4 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki kaszy manny

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka, mąkę oraz sól z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które dobrze schłodzić w lodówce.
  • jabłecznik 2. Jabłka obrać i drobno pokroić, dodać do nich cukier, masło oraz wodę i postawić na palniku, zagotować i potrzymać na małym palniku kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną na koniec dodać cynamon, sok z cytryny i kaszkę, dokładnie wszystko wymieszać i przestudzić.
  • jabłecznik 3. Małą formę do pieczenia taką około 25 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć placek z cienko rozwałkowanej połowy ciasta po cieśnie cieniutko posypać 2-3 łyżkami kaszy manny i wyłożyć wszystkie jabłka na nich ułożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.
  • 4. Piec w temp. 180st około 50 min po upieczeniu bardzo dobrze ciasto wystudzić i polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy