Jabłecznik

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje podane na ciepło z lodami

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. cukru
    4 jajka
    250 g. margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanlinowego

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić na grubsze plasterki. Dodać cukry, cynamon i podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu.
    Ciasto:
    Do mąki dodać proszek, cukry i margarynę. Posiekać nożem, dodać 3 żółtka i 1 jajko. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę jabłkową i ubitą na sztywno pianę z 3 białek. Na wierzch położyć 2 część rozwałkowanego ciasta. Piec ok.45 min.w temp.200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy