Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jabłecznik na kruchym cieście z dwoma rodzajami jabłek

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 20 dag cukru pudru
    - 1 margaryna
    - 2 łyżeczki proszku
    - 4 żółtka
    - 4 łyżki śmietany
    - 1 kg jabłek
    - słoik gotowy jabłek prażonych
    - 2 łyżeczki cynamonu

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy miękką kostkę margaryny, zarabiamy nożem następnie dodajemy jajka, cukier puder proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zarabiamy energicznie ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy przekładamy do blaszki rozkładamy jabłka.

    Jabłka całe obieramy i trzemy na dużych oczkach mieszamy z gotowymi jabłkami ze słoika

    Na wierzch jabłek rozsypujemy cynamon przykrywamy drugim rozwałkowany ciastem.

    Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut w temp. 180. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy